Kuyder

DERİNKUYU 51 YILDA 54 KAYMAKAM DEĞİŞTİRDİ

                                                                                                   09-Haziran-2011  13:26:02

 

.
 Nevşehir'de, zengin turizm ve tarım potansiyeline karşın, hedeflenen toplumsal gelişme hızının en alt düzeyde ortaya konulduğu Derinkuyu ilçesinin, bir türlü büyüme trendi içerisinde yer alamamasının altında yatan en temel açmazlardan birinin sık sık gerçekleştirilen kaymakam atamaları olduğu belirtiliyor.
M.S. 4.yüzyıldan itibaren ilk Hıristiyanların güvenli bir yaşam alanı olarak belirledikleri dev tüf kaya kütlelerini oyarak, 7 kat halinde 40 metreye ulaşan bir derinliğe sahip alanda oluşturulan dünyanın geniş ölçekli ilk yer altı kent yerleşiminin bulunduğu Derinkuyu ilçesi, her yıl 300 bini aşkın yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapadokya bölgesinin en önemli turizm merkezlerinden birisi olarak biliniyor.
Kent yerleşiminin yüzde 75 oranına yakın bir bölümünün yeraltı kentlerinden oluştuğu Derinkuyu ilçesi, 2 beldesi ve 6 köyü ile birlikte yılda yaklaşık 450 bin ton dolayındaki üretimi ile Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu patatesin 1/10'luk bölümünü tek başına karşılayabiliyor.
Turizm ve tarımsal alandaki gelişimini toplumsal alanda etkin bir şekilde ortaya konulamadığının gözlendiği Derinkuyu ilçesinde, bunun en temel nedenlerinden birinin sık sık yaşanan kaymakam atamalarına bağlı olduğu ileri sürülüyor.
1 Nisan 1960 tarihinde Yaşar Tok'un ilk kaymakam olarak atanmasının ardından 180 günlük bir görev süresinin ardından bugüne kadar 54 kaymakamın Derinkuyu ilçesinde görev yaptığı belirtiliyor.
Derinkuyu ilçesinde 4 yıl 1 haftalık görev süresi ile Mustafa Çiftçi, en uzun süreli görev yapan kaymakam unvanını kazanırken, sadece 9 gün süre ile bu görevi yürüten Bekir Demir ile en kısa süreli kaymakam olarak biliniyor.2008 yılından bugüne kadar sadece bir kaymakamın görev yaptığı ilçede 8 kaymakamın vekaletle bu görevi sürdürdüğü öğrenildi.
Derinkuyu ilçesine atanan kaymakamların ortalama görev süresinin 1 yıldan daha düşük seviyede bulunduğunu belirten ilçe halkı, Nevşehir'in en düşük nüfusuna sahip bir ilçe konumundaki Derinkuyu'da hedeflenen büyümenin sağlanamamasının altında yatan en temel gerçeğin sık sık yapılan kaymakam atamaları olduğunu ifade ediyorlar.
Derinkuyu ilçe halkı, İçişleri Bakanlığı ilgililerini de çağrıda bulunarak, 1960 yılından başlayıp günümüze kadar devam eden bu uygulamaya son verilmesi gerektiğini belirterek, ataması yapılan kaymakamın en az bu bölgede en az 2-3 yıl süre ile hizmet vermesinin gerektiğini ifade ederek, yetkilileri bu konuda kendilerine destek vermeye davet ediyorlar.
derinkuyu

 

Yandex.Metrica